Posao vijeka sve izvjesniji sa Kinezima

Bez autora
Feb 22 2011

Kineska razvojna banka pozitivno je ocijenila predloženi model finansiranja za crnogorski autoput Bar - Boljare. Predstavnici Kineske razvojne banke prethodnih dana boravili su u Podgorici kako bi se sa predstavnicima Vlade detaljnije upoznali sa modelom finansiranja, ugovor o koncesijama i drugim tehničkim detaljima projekta. Predloženi model finansiranja kroz privatno-javno partnerstvo je održiv i u skladu sa realnim mogućnostima crnogorskog budžeta. Predstavnici Kineske razvojne banke su pohvalili i ostale segmente tog projekta jer su o njemu dobili veoma detaljne i precizne podatke o svemu što ih interesovalo. Taj korak veoma je važan za dalju realizaciju projekta, koja postaje sve izvjesnija.

Posao vijeka sve izvjesniji sa KinezimaKineska razvojna banka pozitivno je ocijenila predloženi model finansiranja za crnogorski autoput Bar - Boljare, saopšteno je Pobjedi iz izvora bliskih tim krugovima.

Predstavnici Kineske razvojne banke prethodnih dana boravili su u Podgorici kako bi se sa predstavnicima Vlade detaljnije upoznali sa modelom finansiranja, ugovor o koncesijama i drugim tehničkim detaljima projekta.

- Predloženi model finansiranja kroz privatno-javno partnerstvo je održiv i u skladu sa realnim mogućnostima crnogorskog budžeta - ocijenili su predstavnici Kineske razvojne banke koji su pohvalili i ostale segmente tog projekta jer su o njemu dobili veoma detaljne i precizne podatke o svemu što ih interesovalo.

Taj korak veoma je važan za dalju realizaciju projekta, koja postaje sve izvjesnija. Prethodna dva ponuđača, konzorcijumi koje su predvodili hrvatski Konstruktor i izrealski Šikun binui, zapravo i nijesu uspjeli jer u predviđenom roku nijesu mogli da obezbijede dovoljno bankarskih garancija. Ovaj put to izgleda neće biti slučaj jer Kineska razvojna banka raspolaže sa dovoljno novca.

Ministarstvo zagovara model finansiranja gradnje autoputa kroz privatno-javno partnerstvo, što podržavaju i sve značajnije međunarodne i evropske finansijske institucije. Ne postoje precizne cifre koliko bi Crnu Goru koštao autoput Bar - Boljare, ali od svega je najvažnije učešće države. Država želi da to ne bude više od deset do 20 odsto godišnje, jer je to održivo za njen budžet. Takav stav Vlade, podržale su i brojne finansijske organizacije.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva saobraćaja, ponuda kineskih kompanija može se očekivati do kraja februara ili početkom marta. Gradnja autoputa biće tema i zvaničnog razgovora ministara saobraćaja Crne Gore i za infrastrukturu Srbije, Andrija Lompara i Milutina Mrkonjića, koji je zakazan za petak u Beogradu. Mrkonjić je nedavno najavio i mogućnost da kineske kompanije budu uključene u gradnju dijela autoputa koji prolazi kroz Srbiju. Oni bi mogli, kako je kazao, da učestvuju u gradnji dionica Koridora 11 koji predstavlja vezu od Boljara do Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik